Wesołych Świąt!

W końcu Święta! ;D

Udało mi się wszystko pozaliczać, a teraz chwila wytchnienia. Jutro wracam do rodzinnego domu.

Tak pozostając dalej w klimacie Bożonarodzeniowym..dziś ciasto

Ciasto marchewkowe

Mój dziadek za nim przepada. Zawsze gdy piekę to ciasto i częstuję go kawałkiem mówi z łezką w oku: „Moja Renia takie robiła…”

Składniki :

  • 2 szklanki mąki
  • 2 szklanki cukru
  • 4 jaja
  • 2 szklanki startej marchewki na dużych oczkach (to będzie około 400 g)
  • 1 szklanka oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • rodzynki
  • wiórki kokosowe

Jaja i cukier ubijamy mikserem na puchato. Powoli dodajemy, cały czas miksując, olej, a następnie mąkę. Na koniec marchewkę, rodzynki, cynamon, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Blachę możemy wysmarować cienką warstwą masła przed wylaniem masy. Pieczemy przez 1h w 180 ºC.

Po wystygnięciu ciasta, smarujemy je polewą czekoladową (z tego przepisu) i posypujemy wiórkami kokosowymi.

Życzę wszystkim wesołych, spokojnych i rodzinnych Świąt Bożego Narodzenia oraz hucznego Nowego Roku!

Dodaj komentarz