Cannelloni z sosem pomidorowym
Wiele osób już pewnie zauważyło, że lubię robić dania z makaronem. Prawda – makaron lubię przygotowywać ( i jeść!) w każdej postaci. Dziś kolejna odsłona ;)
Składniki:
- 500 g mięsa wołowego
- 400 g pieczarek
- czerwona papryka
- cebula
- makaron cannelloni
- mozzarella
- puszka pomidorów, bez skórki, w kawałkach
- średni słoik przecieru pomidorowego
- 3 ząbki czosnku
- kostka wołowa
- pieprz, sól, bazylia
- olej
Na patelni smażymy drobno pokrojoną cebulę i sprasowany czosnek. Kroimy na małe kostki pieczarki i wrzucamy na patelnię, dodajemy soli. Na osobnej patelni smażymy mięso wołowe, posypując je solą. Odlewamy tłuszcz z mięsa i mieszamy razem z pieczarkami w dużym garnku. Dodajemy pokrojoną paprykę. Zalewamy całość kubkiem wody i wrzucamy kostkę wołową, wsypujemy pieprz. Gdy woda wyparuje, dodajemy pomidory z puszki i gotujemy sos, aż się pomidory rozpadną. Odstawiamy garnek z zawartością do ostygnięcia. Gdy sos się ochłodzi, dodajemy przecier pomidorowy, startą mozzarellę i bazylię. Taką zawartością napełniamy makaron cannelloni.
Przygotowujemy sos serowy z tego przepisu.
Żaroodporne naczynie polewamy cienką warstwą sosu serowego, a na nim układamy równolegle rurki makaronu. Całość zalewamy resztą sosu (ważne aby rurki były dokładnie nim oblane), zakrywamy naczynie i wstawiamy do piekarnika na 200 °C przez 30 min.
nie lepiej czosnek dodac przy pomidorach? jak go dodasz na samym początku może byc gorzki.. :)
siema ;D
w sumie mozna tak zrobic. Ja dodałam na poczatku i nie wyszlo gorzko ;)
przepysznie to wygląda! uwielbiam makarony!