Winny kurczak
Przepis podała mi koleżanka z grupy, ze studiów. Połączenie smaków podane na kartce, bardzo przydało mi do gustu, więc postanowiłam zrealizować przepis – serwując kurczaka na obiad, na który zaprosiłam Hanię. ;)
Składniki:
- 4 ćwiartki z kurczaka
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki sosu sojowego
- 3 łyżki miodu
- 3 łyżki oliwy
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka suszonego tymianku
- ok. 300 g winogron
- garść rodzynek sułtańskich
- sól
W garnku wymieszać sos sojowy, miód, oliwę oraz tymianek – podgrzewać na małym ogniu. Dodać sok z cytryny i czosnek po odstawieniu z gazu. Kurczaki natrzeć solą i dokładnie pokryć przygotowanym sosem . Odstawić do lodówki na minimum 30 min. ( ja na przykład zostawiłam kurczaka na całą noc).
Rozgrzać piekarnik i piec kurczaka, z sosem, w żaroodpornym naczyniu w temp. 200 ºC przez 35-40 min. Po czym dodać pokrojone na pół z usuniętymi pestkami winogrona oraz rodzynki. Piec wszystko kolejne 15 min. Serwować, gdy skórka będzie zarumieniona i chrupiąca.
A znasz kurczaka po balijsku. Tez dusisz kurczaka i pod koniec dodajesz pokrojona czerwona papryke i ja dusisz z kurczakiem. Jeszcze dodajesz troche sosu pomidorowego albo nawet lepiej ketchupu.
nie znałam, przy najbliższej okazji wypróbuję ;)